Prije nego što ću napisati ovaj tekst, imao sam susret sa studentima beogradskog i zagrebačkog univerziteta. Virtuelno predavanje koje je okupilo omladinu sa više fakulteta… bezbjednost, kriminalistika, psihologija, književnost. Želјeli su da čuju, između ostalog, koja se to posebna emotivna stanja očitavaju prilikom obrade profila. Dijelom zbog njihovog izraza lica, dijelom što smatram da i među vama postoje lјudi kojima treba podrška… podijeliću nekoliko definicija. Imajte na umu, ma koliko se prepoznavali u navedenim rečenicama, samo izradom profila možete saznati koliko je neka komponenta zbilјa determinišuća (određujuća) u vama/po vas. Ovo su samo ilustrativne kompozicije koje postoje unutar emotivne pulpe – nemojte sebe “pred-etiketirati”, posebno ne bez stručnog nadzora profiličara.

* * *

Reminiscencija apsurda – teži psihostatički balast koji može da optereti čelјade do mjere zagušenosti postojanja. Podrazumijeva živo preživlјavanje “lažnih uspomena”. U pitanju je apsurd sna, alternacija života. Češći je kod žena. Primjer: kada osoba izmašta cjelokupnu para-egzistenciju (npr: život kao pjevač, glumac, predsjednik, kralј, princeza…). Do mjere da i najmanju sitnicu isprogramira (na svakodnevnom nivou). I konstantno se vraća datim fantazijama. Nadograđujući ih. U međuvremenu, realni život troši u… u međuvremenu. Bitisanje u otrovnoj svili nerealnog.

 Skabula (scabulous) predstavlјa ožilјak duše… tajnu unutar čovjeka koja je nevidlјiva drugima, ali je osnova njegovog života. Čelјade je pretvori u ranu – zbog straha, stida, pretpostavke odbacivanja… Ako se krije, postaje teška s godinama, zagnojena i bremenita. Kad se jednom pokaže suncu, i osoba odluči da je ne taji više – pretvara se u skabulu inte – mjesto duševnog zarastanja. U zavisnosti od nivoa skabule, nekada je potrebna psihoterapeutska asistencija… nekad, samo istina.

 Huk džoska (hoot jouska) – polipotentna fraza koja je sastavlјena od “huka sove” i “gorućeg dijaloga u sebi” (džoska). Očitava se kod lјudi sa jakim umjetničkim senzibilitetom (pisci, slikari i kompozitori) – gdje um obrađuje čitave partije razgovora sa lјudima koje nikada u realnosti ne bismo obavili. Nekada, pod dejstvom emocija, dolazi do unutarnjeg plača – tada se rađa inspiracija i stvaralački uzus kom nema ravnog. Najinteresantnije od svega, Hitler, Gandi, Bizmark, Dučić, Stalјin su (ako je vjerovati apstofiziji) posjedovali sve valencije ovog stanja… “huk tuge” tako suprotstavlјeno realizovan.

 Najthok (nighthawk) – iako postoje razna tumačenja, u psihološkim matricama je najprihvaćenije stanovište da ovo podrazumijeva stanje slatko-gorke uznemirenosti koja se javlјa noću. Efekat “sokolovih krila” koji se širi grudima sa želјom da baš tada, u tom trenu izmijenite cjelokupnu realnost i živite najintimnija ubjeđenja (“istrčati iz kreveta van”). Obično se najthok mehanizam “ugluvi” tokom dana… međutim, noć i smiraj ga nanovo bude. Češći je kod muškaraca. Posebno onih koji su izabrali heteroseksulani bračni stil, a posjeduju homoseksualnu bazu.

 Ličizam (lachesism) je intimna, duboka želјa čovjekova da ga zadesi neka strašna nepogoda. Poput požara, avionske nesreće, pada sa litice, susret sa čoporom vukova, čak i gubitak porodice… a sve u cilјu da ih on (jedva) preživi kako bi mu se želјa za životom obnovila i unijela strast za novim disanjem. Obično je prisutna kod lјudi sa apatičnim obzirom doživlјaja sebe u okolini, i okoline u kojoj konstantno obitavaju. Najčešće se očitava kod muškaraca koji su pozivom vezani za vojsku, policiju ili neko drugo polјe rigidne bezbjednosti. Doduše, očitana je i kod sveštenih lica.

 Anemia corde core (ap 1t) nastaje nakon prepoznavanja, upoznavanja i “posjedovanja” bića koje predstavlјa sve što ste želјeli. U bihevioristici prevedeno kao koncept “idealne lјubavi”. Međutim, ako se dogodi da nekim slučajem izgubite to stvorenje (usled nekontrolisanih objektivnih okolnosti)… nastupa mehanizam “ap1 t”, ili takozvana anemija srži srca. Stanje nesavladive tuge, smrti prije smrti – kojoj više nema zamjene. Sve što se u budućnosti bude dešavalo, ma koliko divnih lјudi sretali… svi će biti poistovjećivani sa “srećom koju ste izgubili”. Zato je najbolјi scenario, srce izvježbati sa “zabludama zalјublјenosti”, raznim simpatisanjima, drugim lјudima… kako bi se pripremili za “fatalnu lјubav”. I da je spasite, čim stigne… čim se pojavi.

 Razer korteks (razer cortex) – istovremeno uklјučivanje bijesa i sažalјenja spram bliske osobe (bračnog partnera). Suze zbog nemogućnosti da se uzvrati emotivno i tjelesno i prebacivanje krivice na drugu stranu. Češći je kod žena. Posebno onih koje su izabrale heteroseksulanu bračnu zajednicu, a posjeduju homoseksualnu bazu. Razer korteks je “najpotentniji” u psihodestrukciji onda kada žena otkrije adekvatan ženski dodir (idealnu partnerku), a “uzde” roditelјstva i braka ne dozvolјavaju dislociranje.

 Sulit egzimiu (sulit eximious) – stanje “žrtvovanja svega zarad nekog do koga vam je stalo”. Polu-fatalistički obzir koji ide ruku pod ruku sa “anemia corde core”. Užasan strah da ne izgubite dušu koju ste našli. Sulit egzimiu je zapravo ono nešto, što je iznad zalјublјenosti.

* * *

Naučiš da su lјudi divni… i da ih neispjevana pjesma pretvori u zvijeri.

Postoji ruka koja može svući vučju čapru… ali ko da se usudi?

Sve reži. Kako prići?

Šta je to u tebi što te ništavilu privlači?… a zapravo ti se živi?

U ovom svijetu nalično istih… svi su posebno ranjeni…

Istina ne boli… već tvoj pristup istini.

Pitaj one koji su njome spašeni.

Ne iščezavaj više…

… točak se još vrti.

 

Milisav S. Popović