Pa, šta to imaš? – posmotri u rukice koje su držale dvije jabuke.

Poletarac sa kikicama slegnu ramenima i zakikota se. Svega je tri godine imala i oči koje su mirisale ne plavkaste oblake.

Hoćeš da daš teti jednu?

Nije izgledala zatečeno, ali… očigledno je oklijevala. Gospođa pomisli kako djeca u toj dobi nisu posebno darežlјiva. Raširi pogled što je mogla više i upilјi u nju kako bi je ubijedila da je “baš gladna”. Skoro da je zenicama tražila voćku.

Curica u suknjici umazanoj od plastelina i tempera brže bolјe primače dlanove ustima. Gricnu jednu, pa drugu jabuku. Žvakala je hitro, ne skidajući oči sa gospođinog lica.

Eto! Znala sam! – teta pomisli – Još je mala. A i pogana… vidi kako me samo gleda dok jede.

Evo ova… – dijete pruži visokoj ženi desnu ruku sa otvorenim dlanom -… Ova je slađa, teto.

* * *

Kada je američki gigant IBM svojevremeno odlučio da izmjesti proizvodnju čipova u Japan, u ugovoru sa novim partnerom je naveo klauzulu da će prihvatiti saradnju samo ukoliko se ispuni standard od “tri defektna primjerka na deset hilјada komada”.

Brže nego što su očekivali, isporuka je stigla iz zemlјe izlazećeg sunca. Međutim, na paketima bješe zalijeplјeno pismo u žutoj koverti (onoj koja ukazuje na “hitnost”).

Stajalo je: “Mi, narod Japana, obavezali smo se na principe Vašeg ugovora. Iako nam nisu jasne neke prakse koje ste naveli. Ipak, u isporuci se nalazi deset hilјada čipova i tri defektna (neispravna) komada koje smo posebno konstruisali. Trebalo nam je nešto više vremena za tako neobičan zahtjev. Na čemu se izvinjavamo. Naši inženjeri nisu mogli da ustanove koliko “neispravni” treba da budu. A u ugovoru ne postoje smjernice. Molimo da imate na u mu da se tri komada nalaze u posebnom paketu sa naznakom “Neispravne komponete, nisu za upotrebu. Proizvedeno prema zahtjevu naručioca”. Hvala i nadamo se da ćete biti zadovolјni kvalitetom ispravnih, ali i neispravnih čipova”.

* * *

  1. godine je organizovana trka na 200 metara za djecu različitog uzrasta koja su dolazila iz raznih gradova. Osmoro njih, čekalo je da sudija da znak. Pištalјka se oglasila. I trka je počela.

Na nekih pedesetak metara od cilјa, jedno od njih se spotače, pruži na zemlјu i poče da plače. Krive su loše kopačke, kažu.

Pokušao je da ustane i nastavi, ali samo bi trupnuo nazad. Na kraju je odustao sa pokušavanjem – trlјao je uplakano lice prašnjavim dlanovima.

Najednom – ono sedmoro što se približavalo crvenoj zastavici – zaustaviše se. Okrenuše se i pogledaše šta se sa drugarom dešava. Nije bio daleko. Sjedi i plače. Krenuše put njega. Nјežno ga podigoše. Obrisaše prašinu sa majice i šortsa… uhvatiše ga ispod ramena, zagrliše oko leđa, te svi lagano odšetaše do kraja staze. Trijumfalno pređoše crtu, zajedno.

Ono što je u svemu tome bilo neuobičajeno jeste da je trka organizovana za djecu sa posebnim potrebama – a njih osmoro, uzrasta različitih, bjehu dječaci sa Daunovim sindromom.

* * *

Reći će ti da, dok traješ, imaš pravo na nekoliko krupnih grešaka… Ne slušaj budale! Sa one strane zalazećeg mjeseca (odakle potičeš), tvoja duša nije navikla da bude neispravna. Čini tako da stvari rade.

Model si iz serije drugačije… nakalamlјeni procesor i platinasta kola, vazduhom zalijeplјena suština. Aha, sa posebnim si potrebama. Duša sklona spoticanju i padovima.

Puno njih pokreće kerozin, ili neka druga nafta. Pusti ih. Neka jure radi pobjeđivanja. Uostalom, koliko na svijetu ima prvih mjesta?, koliko je preostalo pehara?

Ti radiš na muziku, stih, leptire i maj… nisi  motor sa guzastim gumama. Više si bicikl – sa pomoćnim točkovima. Ne zagađuješ okolinu, jer u tvojim venama je krv, ne sluz popularnih goriva.

Nisu tebi potrebne bolјe kopačke. Već neko sličan, da te zagrli, podigne i prihvati… kada svijet odmakne. Kada se o sve spotakneš.

Prašina, plastelin i tempere… ma, neka te sve umaže. Samo stani kada ne možeš… izuj tegove.

Dobićeš jabuke najslađe, pa makar bile zagriznute. Ni načeti snovi nisu za bacanje.

U tebi ima meda i sunca… i pazi nešto – Raj je za bosonoge.

 

Milisav S. Popović