Reče ona da je po zanimanju “klaberka”. Da od nje nema bolјeg u tom poslu. Zarađuje fino i ubijeđena je da svijetom vladaju “Laminati”. Na čemu joj hvala – pružila je sočnine ovoj kolumni.

* * *

Iluzija superiornosti – kod budala. Naziva se još Daning Krugerov efekat. Od započetog vijeka, postala je dio redovnih profiličarskih studija. Ime je dobila po dvojici psihodeskriptivaca – Dejvid Daning i Džastin Kruger sa Kornel univerziteta u Americi. Kao teorija, ozvaničena je 1999. godine. Ipak, psihologija još kaska sa praktičnim uvođenjem u postupak psiho procjena – profilisanje je prihvatilo odmah, i pružilo svijetu neke interesantne uvide.

            Daning Krugerov efekat podrazumijeva stanje u kojem osoba nije svjesna svojih ograničenja – zapravo suprotno od toga, ubijeđena je da su njene vještine, znanje, rad i lični kredibilitet daleko iznad ostalih. Znači, pileći mozak kod nosoroga. U slučaju da se nađe pred osobama koje su zbilјa kvalifikovanije (kvalitetnije) od nje, opovrgavaće i izrugivaće njihovu ulogu. Znači, nosorog među balerinama. Dovodiće u pitanje integritet bolјeg, a agresivni naboj neće jenjavati do momenta dok “žrtva” ne napusti teritoriju koju je diletant zapišao/la. Iluzija superiornosti na ovome se ne završava… Takve osobe nikako neće prihvatiti da su načinile grešku. Nema odavanja neznanja. Slijepe su na sopstveni beznačaj, destruktivne na svakom koraku, ali će iz grla vrištati o valјanosti i vizionarskom kapacitetu svojih akcija… ne obrćući se, pride, na pošast koju ostavlјaju za sobom. Neočekivano, instikt za preživlјavanjem i uspjehom preintenziviran je u odnosu na druge, obične lјude.

            Ruku pod ruku sa nabrojanim ide i tzv. socijana patogenost. Žene i muškarci koji su obdareni Daning Krugerom, nekim neobjašnjivim sticajem okolnosti se ispenju do značajnih stepenika u različitim hijerarhijskim piramidama… Tada kuku svima ostalima koji su oko ili ispod njih. Prvo stradaju oni koji zbilјa nešto znaju. Potcjenjivaće im rad, čak odbijati da pruže uvida u ono čime se bave. Minimiziraće postojanje, do trena dok bolјeg od sebe ne svedu na trun prašine. Naravno, očekivano je i sledeće… one osobe koje ne prikazuju kreativno-funkcionalni naboj, koje su umno mlitave, u njihovim očima sijaće kao “govno od zlata”. Napredovanje i prenos iluzije superiornosti se tako u prstenovima širi. Dobrodošli su svi koji su duhovno šklempavi. No, kaka ostaje kaka, ma koliko karata u nju metnuli.

            Prstenasta struktura je odlika umrežavanja prema Daning Krugerovom efektu. Prisutna je u svim zatvorenim sistemima. Administraciji, bolnicama, školama, firmama, medijima… I nevjerovatno, nema neke veze sa politikom. Nјima zapravo odgovara svaki sistem na planeti… jer se nigdje niko krivično ne goni zato što je zlo i zadrto june. U centru prstena se nalazi alfa keter (tzv. teg), a okolo su semi keteri (tzv. zatezni tegovi). Kada jednom dođe do uspostavlјanja Daning Krugerovog prstena – sistem neće preživjeti. Bez obzira na veličinu institucije ili njen značaj – erozija nastupa ubrzo… a potpuni krah za manje od tri godine. Najslikovitiji primjer je centralna bolnica u jednoj, nama susjednoj državi (koja je 2007. godine doživjela kolaps zbog nabusitosti dva upravnika – prethodni loši lјekari koji su iz sistema izbacili najkompetentnije specijaliste).

Daning-Krugerova hipoteza počiva na 7 premisa:

– nekompetentne individue precjenjuju i naglašavaju svoj nivo vještina

– nekompetentne individue druga/stručna lica smatraju opasnim i grešnim

– nekompetentne individue ne umiju da prepoznaju vještinu u nekom drugom

– nekompetentne individue ne primjećuju svoju nekompetentnost

– nekompetentne individue svalјuju krivicu na druge

– nekompetentne individue će grčevito braniti svoje viđenje kao najbolјe

– ukoliko im se ponudi mogućnost da uče i da se zbilјa nadograde, odbiće da priznaju da im tako nešto treba i osjećaće se uvrijeđeno ako im se zatraži provjera sposobnosti.

* * *

Uzgred, naša klaberka ima firmu. Podučava cure vještinama kako da “održavaju provod po klubovima”. Tvrdi da je jako obrazovana. Kako i ne bi kada smatra da je “Gandi otkrio Indiju”. Veli da je sjajan poslodavac. Tužbe za mobing su sitnica. Prate je na hilјade mladih lica… što je tužna istina. Intervju sa njom je inspiracija legijama… Znate zašto?, njen Daning je dijabolično privlačan milionima Krugera.

Aha, znam. Ovo je jedna zbilјa divna planeta… sa civlizacijom koja se ubrzano razvija. I to u dva smjera: tehnologija i frustracija.

Milisav S. Popović