Možda je termin “influenser” nov (još se dovijamo kako da ga prevedemo, “uticajač” ili “uticajnik”) – međutim, njegova patološka podloga (kompleks boga) je odavno ugravirana u prirodu čovjeka. Moderni influenser posjeduje pseudoubijeđenost da bi trebalo da utiče na druge jer ima “nešto”(što je ništa, ili zapravo vrlo malo), te da je neophodno da ga milioni prate. Naravno, izuzetak su ljudi koji ne traže da budu uticajni, već upadnu u to vrzino kolo zbog određenih zasluga – no, i takvi najčešće vremenom razviju božji kompleks. Naša istorija “ophođenja i ponašanja” ukazuje na vrlo slično stanje (samo što tada nisu postojali mediji) – “moraš me uvažavati više od bilo koga, inače ću ti napraviti pakao!” bješe (i dalje je) vodeća premisa. Zanimljivo, ovo stanje je u narodu imalo svoje ime – zakoljodavnik. Izraz je doživio transformaciju – pa se sada odnosi na nekoga ko je izrazito uporan u nekom naumu. Izvorno je “zakoljodavnik” bio onaj koji te ubjeđivao da je u svemu od tebe važniji. Onaj koji je  uvjeren da “sve što čini – božje čini”.

Kulturna aproprijacija – postade džin u aspektu političke korektnosti. Svuda se o njoj govori. Pojam podrazumijeva prisvajanje (otimanje), korišćenje značajnih djelova nečije kulture i šepurenje u njoj (kao da onima koji su je prisvojili oduvijek pripada). Najveća galama je trenutno na Zapadu – govori se o afroameričkoj i azijatskoj aproprijaciji. Treba znati da je od legitimnog čina inspiracije nekom kulturom, aproprijacija vandalizovanje, bestidno otimanje “intelektulanih prava” jednog naroda i cjelovitih elemenata njegove tradicije.  A, sada da se pozabavimo nama… Naime, dok smo vjekovima uništavani pohodima Osmanlija desilo se nešto o čemu (trenutno) malo ko priča. Osmanlije, u svom primitivnom divljanju, sa sobom su nazad, odnijeli toliko značajnih aspekata kulture sa prostora današnje Crne Gore, Bosne, Srbije, Makedonije, djelova Grčke – ophođenje, odijevanje, kućenje, nacionalna jela, običaje, etno muziku i književnost, pa u ovom momentu količina prisvojenog predstavlja ogromni dio njihovog “identita”. Broj djela (poezije i proze) koja su oteta nemaju više ni materijalnu identifikaciju o pravom porijeklu (autorima). Nama su, osim turcizama, ostavili dijabolične orijentalne trilere (zvuci koji su uvreda harmoniji). Pazite ironiju, razmišljaju da tuže ovaj prostor zbog turbo-folka. Jer se, kako vele, radi o direktnoj kulturnoj aproprijaciji. Da, žele da nas tuže zbog kancera koji sistematski izjeda identitet više uvezanih kultura? Dok naše etno nasleđe spava ukopano. U međuvremenu, izvorni mitovi, poput vampira – nemilice se koriste na Zapadu, uz tvrdnju da je u pitanju svjetska kulturna baština. Paradoks, ili našim (starim) izrazom pojašnjeno – udarilo sve u tri lika.

 Repulsivni kozak – krojanica tvorena od ruske i engleske riječi. Relativno je nov pojam kojim se opisuje ličnost koja je toliko odbojna (odvratna) da odurnim ponašanjem uspijeva da stekne moć i njome, na nejasan način, zavede javnost. Iako bi neki od vas tvrdili da “repulsivnih kozaka” ima najviše među političarima, zapravo su svuda. Nova muzička industrija ih je prepuna, rijaliti programi samo takve štancuju, sportisti i milijarderi… čak ih među poslednjom grupom ima najviše. Prije četiri godine je ovaj fenomen naveo američke profiličare da naprave listu sa “standardima” po kojima neko zaslužuje zvanje repulsivnog kozaka. Do javnosti su iscurjela svega tri imena: Den Bilzerijan (samoprozvani kralj Instagrama koji baca djevojke s krova u bazen, novac vjerovatno naslijedio iz kriminalnih poslova oca, uzor milionima… posebno na Balkanu), Martin Škreli (farmakomafijaš albanskog porijekla koji je u Americi za nekoliko hiljada puta povećao cijenu esencijalnih ljekova), Kim Džong Un (lider Sjeverne Koreje). Doduše, i mi imamo riječ dovoljno jaku da prikaže njihovu opskurnost – betan.

 

Od maja je počeo da se obilježava mjesec “mentalne jasnoće” (Mental Clarity Month) – sa ciljem čišćenja misli od prljavštine. Zamoljen sam da u svrhu izrade studije predložim Institutu tri pojma za koja smatram da će obilježiti narednih pet godina svjetske politikološke komunikacije. Pročitali ste skraćenu verziju izbora… uz naše jezičke pandane. Neka vam služi kao orijentir…

            I ne brinite što vas zbog svega sve boli.

            To samo znači da ste zdravi.

Milisav S. Popović

*** Priča, u formi kolumne, objavljena u dnevnim novinama “Dan”. Sva prava zadržana, i autorova i izdavača. Hvala vam na čitanju.

*** Ukoliko želite da redovno pratite kolumne, pridružite se zvaničnoj stranici na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mili237