Kiša, inje, mjesec, studen, prolјeće, vukovi, urlik, pjesma… svega toga ima u tebi. I za svaki navoj bi mogao naći mjesta u divlјini, ili na jastuku. Mekoća iza tvog čelika je možda savitlјivo topla… ali niko više nema strplјenja da trpi, da kopa po presahlom bunaru i utvrdi da je vodena žila i dalјe prisutna. Skrovito srce je zanemarlјiva škrinja… Ljudi su ono kako se ophode… njihova psihoopisna definicija počiva u “ponašanju”. Zaboravi na estetiku “iskrenih namjera” – istina je u praksi kojom vrše interakciju sa svijetom. Jer, šta ti znači što je zmija kadra da plače ili pjeva, kada je otrovna? Mi ne živimo od tuđih potencijala, nas zadavi njihova odbrana.

* * *

Radeći profile čovjek sretne čovjeka. Pročita mu upis razloga, ali i uzroke njegovih grčeva. Sazna vrstu i ubojitost oružja kojom raspolaže… i dozna da li je ratnik uistinu djevica. No, na kraju ispisivanje stranica o kvalitetu minerala od kojeg smo usolјeni zauzme svega nekoliko stranica… najveći broj listova ode na objašnjenje subjektovog ponašanja. Na njegov ples među drugim plesačima. I da li je ritam usklađen sa melodijom svirača. Nesinhronizacija lјudi sa pjesmom života donosi pakao konstantnog spoticanja. I gurkanja…

Navešću Vam sada nekoliko ritmičnih šema… čisto da osjetite kakvih krvnika ima među “žrtvama”… i neprijatelјa u “prijatelјima”. I jedan mali isječak o pupolјu što spava ispod zelenih listova.

Redudantna psiha

O ovom matričnom obrascu se ne priča mnogo…

Podrazumijeva sledeće – opraštanje teških grešaka i uvreda bliskim osobama (članu porodice, prijatelјima…) – pritom im konstantno pomažete oko uspostavlјanja njihovog što kvalitetnijeg života… a oni se uredno vrate u poziciju omalovažavanja vaše ličnosti. Ujedaju bez pardona.

To zbilјa dosta govori o njima. Ali mnogo više o tebi.

Vjerovatno posjeduješ nešto što se zove redundantna psihoosnova – ili prostije, suvišno (nepotrebno) razumijevanje nerazumnog (lošeg) čovjeka. Opraštanje bez zateznog faktora. Lišeno logike.

Redundantnost u duševnom smislu je naoko lijepa osobina – ali potpuno otrovna po nosioca.

Savjet – spasi sebe i bježi od takvih bliskosti.

Bijela lјubav

Bijela lјubav – stanje koje se u bihevioristici vezuje za one osobe koje vole ono što predstavlјaju, ali su izuzetno stroge spram sebe. Očekuju više od sebe, lako zamjeraju sebi – prema svom “ja” imaju odnos izuzetnog “očekivanja”. Obično se bijela ljubav razvija kod onih osoba koje su imale nekoliko jakih a, suprotstavlјenih autoriteta tokom razvoja (roditelјi, braća i sestre, ujaci, stričevi, tetke…loš izbor partnera).
Koliko god “bijela lјubav” bila stimulativan mehanizam (ne dozvolјava ti da se opiješ sopstvom i pijan ostaneš), umije da uvede osobu u stanje iznenadnih lako-depresivnih epizoda, nagle apatije ili duže melanholije. Takvi lјudi neće zgaziti nikoga… ali će se o sebe često spotaći i izgrebati razum na kolјenima.

Geomancija duše

Geomancija tegobe – u sirovom prevodu znači “bol koji dolazi iz kore zemlјe.” Zapravo je psihoopisno stanje za situaciju kada čovjek osjeća višegodišnji bol sa zateznom tugom zbog nepravde koja mu je nanesena nekada ranije. Podrazumijeva ranu koja nije dovolјno isplakana i zbog koje se mora ćutati jer je nanesena od osobe koju voli.
Nekada geomancija duševnog bola može biti zasnovana na dva (ili više) komplementarna stanja – kada je povreda nanesena više puta od iste osobe, ili od različitih lјudi koji su cilјali na isto mjesto. Ovo stanje se može i treba pobijediti ličnim angažovanjem, kroz razne načine “žmurenja i stiskanja ušiju”… da ne preživi i nastavi da proganja do samog kraja. Jer umije da dovede do odumiranja rose sreće u tebi.

Doduše, neke od najlјepših pjesama u našoj književnosti su napisali autori koji su patili od geomancije bola. Katkad ona pruži pogled na nebo sa neba samog… no oči ostanu pune suza, a krila više nisu kadra da se drže za ramena.

Nepenthe

Neke divne osobe posjeduju psihoprimus barda – koji u sebi nosi NEPENTHE osnovu. Nepenthe je starogrčka riječ korišćena u mitsko-filozofskim spisima i podrazumijeva “momentalni lijek za tugu”.

Bez obzira što je nepenthe samo bajkovita tvorevina, kada se očita kod određenih duša podrazumijeva da su te osobe svoje stanje jada i rana prevele u “rijeku sklada i tečnih bisera”. Takvi se napoje sopstvenog bola kako bi oči bile pažlјivije u gledanju svijeta i razumijevanju onih koji se kriju zbog sopstvenih ožilјaka. Psihoprimus barda u smjeru nepenthe je posjedovala Isidora Sekulić, a vjeruje se i Mileva Marić.

* * *

U poslednje vrijeme susreo sam nekoliko lјudi što su došli iz slatke magle… radeći na njihovim profilima saznadoh u rezultatima neke od stvari što ovdje ispisah. Čim je tačka stavlјena, a olovka sklonjena… htio sam da udahnem očima. Da svakog od njih pozovem i kažem… mogu li doći, da se malo od vas ugrijem?, da sklonite kiše, vukove i studen, a od prašine obrišete prolјeće i mjesec. Jer kad sretnete anđele… srce zbog drugih samo svene.

Tebi, nepenthe, zbog čijeg se koraka svijet okreće. Na tebe inje neće… jer ne može.

Milisav S. Popović