Stalo ti je šta drugi misle? Naravno da jeste. Da tako nije, bio bi sociopata. Teški, usamlјeni i nesrećni sociopata. No, kako svaka od nju ejdž filozofija ima daška istine – tako i ona „nemoj da te tuđi stav brine“ nosi svoja dva grama zbilјe. Zato i treba da te bude briga šta neki misle, ali ne i svakojaka bagra. U te neke spadaju lјudi od soli i šećera – osobe sa integritetom suca, prijatelјa, stvaraoca, zaštitnika, hranioca, lјubavnika, borca, saputnika, radnika, branioca. Ovo nisu tek tako nabrojane osobine… ovo su odgovori koje dajemo kada pitaju „opiši idealnog sučovjeka“ (umemoriši ih… sačuvaće te od traganja). Obilјežavaju ih kao „rol markeri A“ – slojevi su zdravog luka u društvu gdje ostali od svega posjeduju samo zadah.

A znate li kako se u centrima za profilisanje nazivaju lјudi kojima je stalo kako ih doživlјavaju „markeri A“? – flanteri.

            Kad si (i ako si) flanter, duševnost i razum su ti u prijatnom mimohodu sa svijetom. Nema krivice i uzdi proganjanja zbog mišlјenja nebitnih i loših osoba. Flanter se ne bavi onima koji ga mrze, zauzet je volјenjem onih koji ga vole.

* * *

Mašta predstavlјa jednu od najmanje istraženih oblasti. Pod kategorijom je pararazuma (subrazuma). Nјome kreiraš lični univerzum. Smjesti se iza očiju – gdje si potpuno siguran. Nedostupan je tuđim pogledima i umire onoliko brzo koliko tvoja volјa za životom žuri da odjenja. Nekad je maštarija toliko snažna, da strune probiju školјku unutar srca i prhnu van – te pokažu svijetu podno ovog neba za šta si sposoban. Tek skoro je dokazanao da talenat za pjevanjem, slikanjem i komponovanjem ima direktnog dodira sa količinom sadržaja nastalog tokom budnog sanjanja. Mi i dalјe grdno gledamo na djecu što razgovaraju sa zmajevima… vrlo smo strogi u disciplini redovnog zaprašivanja bubica u glavi. Ubijeđeni da se radi o štetočinama. Da li ste znali da je nauka na pragu otkrića da mašta nije ništa drugo do oslobođena snaga umnog komplementiranja poznatih i neznanih faktora? – i da će tokom evolucije postati dominantna šara promišlјanja? Nubivagent – latinski je izraz posuđen da objasni one lјude koji (neznano kako) svoju maštu pretočiše u javu. Žil Vern, Da Vinči, Tesla, Mocart… samo su neka lica u drami čovječanstva koji su bili nubivagenti.U direktnom prevodu bi značilo – oni što su oblacima hodili.

* * *

Meliorizam je englesko-grčka frazeološka zvrčka. Ima toliko puno značenja… Podrazumijeva stav da će svijet biti bolјe mjesto za čovjeka, i vjeru da čovjek sam može unaprijediti civilizaciju. Melioristi su rijetke duše koje u tuđim očima traže snagu za radovanjem. Iskreno ih ushićuje bilo čija priča… ne zamjeraju nikome, pa čak i kad se nađu pred neprijatelјem. Ubijeđeni su da i takvi imaju važnu ulogu da odigraju u svijetu koji samo što ne postane „najdivnije moguće mjesto za postojanje“.

* * *

Prelom duše, kada iz nje izbije sav sjaj – i učini nas takvim kakvi jesmo za ubuduće (promijenjeni, bolјi, drugačiji na lijep način) nastaje obično zbog jednog snažnog događaja, zbog jedne osobe. U akan dijalektu taj specifičan momenat se naziva sankofa.

* * *

Postoje lica koja su lijepa, nisu najlјepša – ali su prelijepa. Kažu da se mi fatalno zalјublјujemo u osobe koje nose nešto što se naknadno otkrije… te ti se u srce sve ono što jesu zareže, zakroji i slatko zatruje. Stari Grci su tu neobičnu energiju nazivali kalon. U prevodu bi značilo „slijepi dodir divnoće“.

* * *

Petrihor – naziv za miris kiše kada dodirne grumen suve zemlјe.

* * *

Bila je srijeda… možda i četvrtak. Pričao sam ti kako sam okružen panterima… kako je noć već odavno ledna. Rekla si mi da glavu okrenem put svjetla i da tamo kuda ti gledaš nema snijega… Bila si moje prvo slovo iz azbuke lјudi sa šarom flantera.

Pitao sam se zašto si tako prelijepa? I skloplјenih očiju bih te prepoznao među najlјepšima… A tako si obična?! Kakva je to bila magija?

Iz sna si izvukla češalј, njime raščešlјala sjeni iz vjetra, otpjevala u sebi pjesmu koju niko više ne pjeva… onu od soli i šećera, i upitala me: „bogati, hoće li večeras da padne kiša?“

Pala je. I bila je mirisna.

Poslije toliko godina, mašta mi se uozbilјila… Daleko sam od nubivagenta.  Nakon svega, naučio sam mnogo toga. Mada, u odnosu na sve što si ti znala, ovo je i dalјe sitnica. Za tebe sada imam samo više imena… moj si kalon meliorizma. A ako ovo ikad pročitaš… siđi sa mjeseca, ili oblaka… kuda god da trčiš danima vremena… svrati u noć između srijede i četvrtka… donesi veče petrihora.

Jesi li znala da si mi bila sankofa?

 

 

Milisav S. Popović

 

 

*** Priča, u formi kolumne, objavljena u dnevnim novinama “Dan”. Sva prava zadržana, i autorova i izdavača. Hvala vam na čitanju.

*** Ukoliko želite da redovno pratite kolumne, pridružite se zvaničnoj stranici na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mili237