Toliko kuražnih na svakom koraku. Spremni da izađu pred kamere. Okupiraju medijski prostor. Zarobe ti pažnju. Iritiraju antipatičnim držanjem. Daju svakojake izjave. Analize i analize. Opisuju, objašnjavaju, predviđaju. Nervozni egomanijaci sa kompleksom više vrijednosti… Zvuče pametno, ali nema tu klikera prosvećenosti. Umislili da su posrkali okeane, zapravo se nagutali mokraće. Ne razlikuju nijanse slane. No, da se ne lažemo, i takvi su nam potrebni – poput ovčjih boginja, velikog kašlјa. Kao narod prolazimo promjene – odrastamo. A oni su dio naših dječjih bolesti. Kraste na koži tokom sazrijevanja nacije. Jedino čega treba da se čuvate – da im ne naličite.

            A gdje su oni zapravo najodvratniji? U samouvjerenosti bez zaleđine? U priči koju prosipaju? Arogantnom stavu? Da… u svemu ovome su zbilјa dovolјno ružni, ali nisu najodvratniji. Najrepulsivniji su tamo gdje misle da su najbolјi – način razmišlјanja ih čini izuzetno gadnim. Prilikom zaklјučivanja koriste nešto što je etički zabranjeno, ali nikada krivično-pravno obrađeno. Dolaze do zaklјučaka tako što kombinuju više detalјa neke pojave, nađu jednu pravilnost koja se ukaže – i od nje načine razlog (obrazloženje). Nebitno što je sitnica. Nebitno što je nebitna. Poslužiće da ubijedi mase da su u pravu… i da je sve što kažu gola istina. Ovakav postupak se naziva “kvadratiranje nulom” – učiniti da izrečeno izgleda maestralno, iako je opasno ništavno. Služi da zadivi, da se javnost primi, da potraje u glavama masa… i da se ne dovodi u pitanje. Zapamtite, bitno je naći jedan jedini zajednički element, dovesti ga u svezu. Sve ostalo je lako, bar utreniranim seratorima. Uzmi malo statistike, ekonomije, politike – i eto ti “nulom kvadratirane” analize.

            Sve će vam biti lakše da pojmite kroz primjer. Ajde da uzmemo da su mediji prihvatili stav nekog analitičara (nek se zove Smrda Izustić) i preko noći to nešto postala glavna vijest. Ajde da tema bude šarolika (višeaspektovana), poput problema kriminala, narkomanije, ubistva, suicida, bolesti, religioznog fanatizma. Jedini zajednički element koji bi mogao da poveže sve ove užase i pruži konkretno rešenje je – hlјeb. Obična jebena namirnica?! – čudite se. Lagano, lagano. Ako “hlјeb” iskvadratiramo nulom dobićete fenomenalno pečenje. Analizu spremnu da zavrišti sa krova. Evo i naslova “Utvrđeno – hlјeb uzročnik svih društvenih devijacaja; u direktnoj svezi sa porastom stope smrtnosti i kriminala”. A neka naš gost, cijenjeni analitičar Smrda Izustić obrazloži svoje nevjerovatno viđenje. Pa onda krene:           

 1. Više od 98% ubica su korisnici peciva.
 2. 70% djece koja rastu u domaćinstvima u kojima se koristi hlјeb neće imati natprosječnu inteligenciju.
 3. U 17. vijeku, gdje se svaki hlјeb pripremao u kućama i jeo direktno sa ognjišta, životni vijek nije prelazio 50 godina.
 4. Danas, u 90% slučajeva zločini se dogode u 24 časa tokom kojih je počinilac pojeo makar koru hlјeba.
 5. Studije su pokazale da je hlјeb visoko opijatska supstanca. Na primjer, ako čovjeka ostavite bez hlјeba nekih 20 dana, u skoro 100% će moliti da mu date makar malo.
 6. U laboratorijama je došlo do otkrića da je hlјeb, posebno njegova sredina sposobna da uveliko apsorbuje vodu. A kako je čovjekovo tijelo sačinjeno od 90% tečnosti… konzumacija hlјeba može dovesti do potpune dehidratacije.
 7. Ako bebi ubacite veknu hlјeba u usta, može da se uguši.
 8. Statistika je pokazala da 98% normalnih lјudi u svom komšiluku ima komšije koji spadaju u rizičnu grupu jedača hlјeba.
 9. Ako vuku ponudite hlјeb (na jednoj strni) i janjeći but na drugoj… Ovaj će odmah da otrči do mesa. Kod divlјih životinja postoji urođen strah od hlјeba.
 10. U preko 90% slučajeva ako supružnik za rođendan pokloni supruzi kilo brašna, ova će da doživi panični napad. Dolazi se do zaklјučka da udate žene posjeduju receptore koji stvaraju odbrambeni mehanizam prema glutenu.
 11. Ako djetetu umjesto kupovine tražene igračke kažete „Nemam ni za hlјeb“ dijete će stvoriti sliku da ste siromašni zbog hlјeba. Tako će, kad bude u svojih 30 godina – za 200% porasti šanse da više ne želi istu igračku, već samo seks. Ova namirnica se pokazala i kao motivaciona kapisala za promiskuitet.

            Samo jedan oblik trgovine kod nas nikada ne propada. Prodaja muda za bubrege. Jeste li svjesni koliko ste samo puta bili prisutni tokom ovakve transakcije? Čim uklјučite TV, odete na sajtove, otvorite novinske aplikacije… svjedoci ste kako se nad nulom vrši kvadratiranje. Šta je zaklјučak? To jest, šta bi Smrda Izustić zaklјučio? Naravno, kriva je matematika. Zabranite djeci da je uče. Nikada ne računajte. I vježbajte vesla… tačnije, njihovo sisanje.

Milisav S. Popović